Oriëntatie

Lopen, wandelen of mountainbiken wordt boeiender wanneer je een omloop aflegt tussen controlepunten die op een kaart zijn aangeduid.
De controlepunten zijn in het terrein aangebracht met een baken, op de kaart met een cirkel.
Een oriëntatiekaart bestaat uit een 5-kleuren-legende.
Registreren doe je bij de bakens met de elektronische badge (emit). Na aankomst wordt de emit uitgelezen via de computer. Je ontvangt dan een overzicht van je wedstrijd: totaaltijd, tussentijden etc.
De omloop is niet afgebakend, je beslist zelf over de routekeuze. De moeilijkheid en lengte van de omlopen hangt af van het niveau en de leeftijdscategorie.
De winnaar is diegene die alle controlepunten in de kortste tijd heeft geregistreerd.

Oriënteren is er voor iedereen

Elitelopers, recreanten, joggers of wandelaars kunnen deelnemen aan het ritme dat ze zelf bepalen.

Met respect voor de natuur

Oriëntatiesport is een natuurvriendelijke sport. Het leidt tot een bijzondere band met de omgeving. Oriëntatiesporters zijn uiterst begaan met natuurbehoud en vrijwaring van de open ruimte.

Orienteering - At One With Nature
International Orienteering Federation

Het hoofd en de benen

Weinig andere sporten vergen evenveel mentale en fysieke weerbaarheid van de atleten. Een goede uithouding en inzicht zijn belangrijk. Dat is nodig om tijdens inspanning de kaart te lezen.
Oriëntatiesport is 'cross-country' in de letterlijke zin van het woord: de omlopen lopen over natuurlijk terrein. Bij voorkeur bebost, maar ook op open duinengordels, moerasgebieden, hooggebergte... met respect voor de natuur.

België

Bij ons wordt oriëntatieloop beoefend sinds 1966.

ABSO-BVOS overkoepelt het VVO en de Waalse collega FRSO. Samen tellen ze ongeveer 2600 leden. Elk jaar vinden meer dan 100 wedstrijden plaats, waaronder nationale wedstrijden, regionale crossen, parkwedstrijdjes, militaire wedstrijden en meerdaagse evenementen.

België organiseerde in 1997 het wereldkampioenschap oriëtatielopen voor junioren te Leopoldsburg en in 2009 het wereldkampioenschap Biathlon-O te Arlon.
De Junior European Cup werd in 2002 georganiseerd te Hechtel en in 2008 te Arlon.

Vlaanderen - VVO

Het Vlaams Verbond voor Oriënteringssporten is opgericht in 1987.
De acht Vlaamse clubs tellen samen ongeveer 1500 leden.

Internationaal

's Werelds grootste wedstrijden vinden plaats in Scandinavië: de O-ringen in Zweden trekt jaarlijks zowat 15.000 deelnemers. Wereldkampioenschappen en wereldbekerwedstrijden worden georganiseerd door IOF.

Disciplines

  • Foot-O is de meest populaire discipline in de oriëntatiesport. Oriëntatielopen bevat verschillende vormen: individuele wedstrijden, aflossingswedstrijden, nachtwedstrijden, meerdaagsen...
  • MTB-O is de jongste oriëntatiediscipline. Op het stuur wordt een kaarthouder vastgemaakt. Op die manier is het mogelijk om tijdens het fietsen de kaart te lezen.
  • Biathlon-O is een variant waar oriëntatielopen wordt gecombineerd met schietoefeningen.
  • Trail-O is een variant van oriëntatie waar niet zozeer het fysieke een rol speelt; door de kaart juist te interpreteren kiest de trail-o-er welke post op de juiste plaats staat. Aangezien de wedstrijd vooral verloopt over verharde paden, wordt het vooral beoefend door mensen met een fysieke handicap.
  • ​Blind-O is een oriëntatiediscipline voor personen met een visuele beperking, ook mogelijk te beoefenen door personen zonder visuele beperking. Met behulp van geluidssignalen via een hoofdtelefoon zoeken de deelnemers bakens verspreid over een vlak terrein.
  • Ski-O wordt niet beoefend in de lage landen. Hiervoor dien je naar sneeuwzekere gebieden in Midden-Europa en Scandinavië te trekken.